Skip to Content

Chen Fake

Chen Fake (1887 – 1957) werd geboren in het dorpje Chenjiagou, de bakermat van Chen-stijl Taijiquan.

Traditioneel was er in elke generatie meestal één iemand met uitzonderlijke talenten die de lijn van de familiestijl mocht verder zetten, de officiële ‘generation holder’ van de familiestijl. In de 17de generatie was Chen Fake de beste.

Eind 1928 ging hij les geven in Bejing om zijn neef Chen Zhaopei te vervangen die als leraar naar Nanjing trok. Hij zou daar zowat 30 jaar blijven tot aan zijn dood in 1957 (*).

Chen Fake was heel bescheiden en vond zichzelf altijd “no good” wat hem de bijnaam “Chen Bu Zhong” opleverde (Chen No Good). Zoals toen gebruikelijk was onder krijgskunst leraren werd hij verschillende keren uitgedaagd. Ook door Bagua specialisten en experten in Chinees worstelen. Hij overwon ze allemaal zonder ooit iemand ernstig te verwonden.

Hij was de bedenker van de Xinjia of new frame van de Chen stijl taijiquan. Hij voegde hiervoor aan de Laojia of old frame nieuwe bewegingen toe en toonde ook veel expressiever zijn ChanSiJin of de kracht die bij de bewegingen van het zijde afwikkelen kan gegenereerd worden. Chen Fake zou zijn vormen gedurende zijn leven meerdere keren wijzigen, wat een verklaring kan zijn voor de vele varianten op de vormen in de Chen-stijl.

Chen Fake had vele leerlingen waaronder Feng Zhiqiang en zijn zoon Chen Zhaokui.

In 1953 werd de Capital Martial Arts Research Society opgericht. Chen Fake werd voorzitter en Hu Yaozhen ondervoorzitter. Feng Zhiqiang kwam hier elke dag vele uren trainen en het is daar dat hij Chen Zhaokui’s vaste trainingspartner en gongfu broer werd. Een echte band die tot aan de veel te vroege dood van Chan Zhaokui zou blijven duren.

 

(*) Toen kwam het centrum van de Chen-stijl tijdelijk in Bejijng te liggen. Het is pas toen Feng Zhiqiang (18e generatie) de jeugd van de 17e generatie in Chenjiagou kwam onderwijzen dat dit opnieuw veranderde.

 

 page | about seo