Skip to Content

Neigong

De termen Qigong en Neigong worden veel door elkaar gebruikt. Ik heb hierover al veel gehoord en gelezen en iedereen blijkt er wel een specifieke mening over te hebben, maar wat is nu het verschil? Is er een verschil? Qi betekent (levens)energie en met Qigong bedoelen we energetisch werk. Nei betekent innerlijk, en Neigong zijn intentionele oefeningen.

Soms lees je dat je de Qi moet leren sturen met je gedachten. Volgens mij moet je werken vanuit intentie. Je intentie en dus ook het begrip van wat je aan het doen bent (martiale applicaties, meridianen, bepaalde punten,...) zijn het belangrijkste. Focus daarop en de Qi zal op een natuurlijke manier zijn weg vinden naar daar waar hij moet zijn. Volgens mijn persoonlijk aanvoelen vormt Neigong dan ook de basis van zowel Qigong, Daoyin, Yangsheng, BaGua, XingYi als TaiJi.

 

De innerlijke oefeningen vormen de basis, het fundament van Chen Shi Xinyi Hunyuan TaiJiQuan. Deze innerlijke oefeningen helpen je om je intentie te versterken. Eerst leer je om energie te verzamelen, later zal je deze dan ook innerlijk leren leiden met je intentie. Sommigen spreken ook van intentionele oefeningen.

Feng Zhiqiang stelde een reeks van 12 Neigong-oefeningen samen. Je zal merken dat deze reeks zeer goed opgebouwd is. In het begin werk je op het leren voelen van de drie Dantian en het openen van bepaalde punten zoals Baihui, Mingmen, Laogong en Yongquan. Geleidelijk aan begin je te werken met verticale en horizontale posities om dan uiteindelijk driedimensioneel te werken. Nadien werk je met de 6 verbindingen en zo zal je gedurende vele jaren met steeds 'dezelfde' oefeningen altijd dieper en dieper kunnen gaan. In je eigen tempo. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt/maakt om eraan te besteden.

Beginners werken louter op ontspanning, na een tijdje krijg je overlapping met de reeks van 18 FangSongGong-oefeningen.

 

12 Neigong-oefeningen

 1. Laat de Qi zinken en was je innerlijke organen - Innerlijk douchen
 2. Verzamel Qi op drie niveaus
 3. Openen en sluiten op drie niveaus
 4. Laogong draai- en cirkeloefening
 5. Zon- en maancirkel om hart en longen
 6. Cirkelen rond Dai Mai
 7. Qi verzamelen naar Dantian, afwisselend links en rechts
 8. Yin- en Yang been-meridianen stimuleren
 9. Open de hemel en sluit de aarde
 10. Cirkelen met zwaardvingers
 11. Cirkelvormige rek-en strekoefening
 12. Draai de energie terug naar zijn oorsprong / Draag Dantian en keer terug naar het ene

 page | about seo