Skip to Content

TaijiBang & Bang Qigong

Wat is een Bang?

Een Taiji Bang is een houten stok van zo'n 38cm lang met een diameter van 4cm en afgeronde, gepolijste uiteinden.  Afhankelijk van lichaamsgrootte en -gewicht kan dit variëren. Door de draaiende, cirkelende bewegingen krijg je een rechtstreekse stimulans van bepaalde acupunctuurpunten zoals de Laogong (Pericard8), Yuji (long10) en Sifeng (de 4 vingergewrichtspleten).

 

Waarom het gebruik van een Bang?

Binnen de Chinese krijgskunsten bezit elke school haar eigen trainingsmethode voor het energetische werk, de qigong. In Taijiquan blijft de basis van elke vooruitgang het interne werk, de qigong - ongeacht het aanleren van diverse vormen (kata's in het Japans) met de blote hand of wapenvormen, en de trainingen in duo zoals diverse vormen Handen-duwen (een werk dat de beoefenaar toelaat zichzelf te meten, te leren kennen via de andere).

Binnen de Chen-stijl Taijiquan bestaan veel gevarieerde oefeningen van qigong. Deze oefeningen kunnen statisch beoefend worden maar ook in beweging (met stap). Met de blote hand maar dikwijls ook met een bepaald attribuut zoals een bol (TaijiQiu), een regel (TaijiCi) of een kleine stok (TaijiBang).

Maar de Taiji Bang kent ook wringende bewegingen en kan tevens een goede voorbereiding vormen voor Qin-na (het zetten van klemmen) wat je zeker nodig hebt als je wil verdiepen in het martiale aspect van Taiji.

 

We kunnen ons daarbij de volgende vraag stellen: waarom zouden we bij onze qigong training een attribuut (een bol, een stok,...) nodig hebben? Welke meerwaarde heeft dit te bieden?

Bij het interne werk is het belangrijk dat het lichaam ontspannen is en de geest kalm. Zo kan alles zich langzaam richten naar de Dantien, het centrum van de zwaartekracht in ons lichaam, ons energetisch centrum. Echter, hoe meer we ons tijdens ons dagelijks leven trachten te concentreren, hoe moeilijker het is om te ontspannen en los te laten. Dan kan zo'n hulpmiddel helpen.

Met een korte stok (Bang) tussen de handen wordt je als het ware verplicht om je aandacht bij die Bang te houden en zo beetje bij beetje te ontspannen. De duizenden gedachten die altijd door ons hoofd spoken worden langzaam maar zeker vervangen door één enkele, namelijk het laten draaien van de TaijiBang. En zo treden we binnen in een ander bewustzijnsniveau. Het lichaam ontspant zich, de geest kalmeert en de ademhaling wordt dieper en langzamer. Voor beginners is het gebruik van een hulpmiddel heel interessant om dit alles 'gemakkelijker' te bereiken.

 (een vertaling naar Luo Liwei)

TaiJiBang

Feng Zhiqiang perfectioneerde TaiJibang tot een volwaardige oefenmethode. Vanaf 1973 raakten de technieken meer en meer bekend in heel China.  Voor het Westen was het nog wachten tot in 1985 eer het gebruik van de Bang en haar gunstige effecten ingang vond.

Ook voor deze Bang bestaan 'vormen' die je in groep of alleen kan lopen. Chen Xiang - een van de top tudi's van Feng Zhiqiang - ontwierp bijvoorbeeld de 38-vorm Bang. Een vorm in 4 secties.


 

 page | about seo