Skip to Content

TaiJiQuan

 

 

"Le TaiJiQuan est un art.  Et un art, ça ne s'apprend pas en quelques mois, ni en quelques années.  L'art ça se cultive, ça se perfectionne, ça s'élabore.  Et de toute façon il nécessite une maturation.  Posséder un art signifie que l'on a consacré des milliers d'heures à l'apprentissage.  Et des dizaines de milliers à la pratique.

(Vlady Stévanovitch)

 

In 1996 ontdekte ik deze kunst toevallig, bijna per ongeluk.  Doch de vonk sloeg onmiddellijk over en ik besloot op zoek te gaan naar een goede leraar.

Gedurende mijn eerste jaren van TaiJi-beoefening volgde ik driemaal per week les aan de internationale TaiJi organisatie 'La voie de l'Intérieure' van Vlady Stévanovitch.   In deze school leerde ik het belang kennen van een correcte lichaamshouding, gerichte ademhalingsoefeningen en de kracht van meditatie.  Grote nadruk werd gelegd op het cultiveren van de Dantien en de qi-stromen.  Het gezondheidsaspect van TaiJiQuan staat centraal in hun visie.  Eén van de grote meerwaarden van deze organisatie is volgens mij de constante uitwisseling tussen mensen én leraars van diverse nationaliteiten.  Alle leraars volgen hetzelfde systeem en binnen dit kader kunnen ze hun specifieke eigenheden aan bod laten komen.  Ik studeerde er in die tijd Les 11 excercises de santé en de 24- et 108-postures.

In 2007 nam ik een sabbatjaar op het werk en besloot toen - op aansturen van mijn toenmalige leraar - om TaiJi lessen te geven in bedrijven en scholen.  Een boeiende ervaring - maar volgens mij - iets te veel gebonden aan de vaste structuren van het bedrijfsleven.  Meer en meer groeide de behoefte om mijn eigen weg te gaan en in 2008 richtte ik Oneindige Stilte op, waarin ik onder andere een TaiJi school voor particulieren onderbracht.

Ondertussen had ik in 2005 Marc Heyvaert leren kennen en begon ik te trainen in zijn San Bao Taiji school te Opwijk. Ik verdiepte me bij hem in diverse vormen van de Yangstijl maar leerde onder zijn deskundige leiding ook 3 vormen gecombineerde stijl (32-42-48), wapenvormen en tuishou. Marc leerde me het belang kennen van doorgedreven training en de noodzaak om dieper te graven om zo de subtiliteit in de diverse toepassingen te ontdekken. Toen hij me begin 2009 officieel vroeg om zijn 1e discipel te worden, was ik aangenaam verrast en heb ik geen seconde getwijfeld.

In 2011 leerde Marc me de beginposities van een ‘nieuwe’ vorm. Het bleek om een totaal andere stijl te gaan - Hunyuan met wortels in oa. de Chen-stijl. Het kwam binnen als een blikseminslag. Heel mijn taiji-voelen stond op zijn kop. Het was als een natuurlijk aanvoelen vanuit mijn lichaam zonder dat ik precies begreep om welke applicaties het ging. Hier wilde ik meer van weten! Ik trok dan ook in mijn eentje op onderzoek uit en een wereld ging voor me open. Ik ontdekte al snel een wereldwijde gemeenschap van enthousiaste beoefenaars van dit systeem en kocht alles wat ik kon vinden aan boeken en dvd's rond deze stijl. Zowel in Europa als in China heb ik ondertussen enkele zeer goede leraars mogen treffen waar ik nog vele jaren hoop te trainen. Eindelijk heb ik iets gevonden waar alles wat ik in de vorige jaren leerde én waarin ik tot op heden geloof, samenkomt: krijgskunst, het belang van voeding, zelfcultivatie, de trinity van Hemel-Mens-Aarde & SanBao Jing-Qi-Shen, de meridiaanleer, 5-elementen leer en dagelijkse meditatie.

Meer over het Chen Shi XinYi Hunyuan systeem kan je hier lezen.

In augustus 2015 verbleef ik een volle maand in China. Na een kleine rondreis langs de watersteden in Shanghai - wat ik overigens iedereen kan aanbevelen - trok ik opnieuw noordwaarts om mijn leraar Zhang Jiping te ontmoeten. Daar kreeg ik gedurende een kleine drie weken 6 uur privéles per dag, 1 op 1 met mijn leraar (7e Dan, secretaris van de Chinese Hunyuan federatie) zonder ook maar 1 dag rust. Mijn twee vooraf ingeplande vrije dagen werden ingenomen door een daguitstap met zijn discipels en een dag waarop ik mijn vormen 'mocht' tonen aan heel de club (en alle toevallige passanten, zo gaat dat in China). Ik zeg wel 'mocht' want iedereen die me een beetje kent begrijpt onmiddellijk dat dit echt niet mijn idee was. Gelukkig is alles goed verlopen want ook de leraar legt op zo'n moment een beetje examen af en ik wilde natuurlijk graag verder met hem. Wel is er nu waarschijnlijk enorm veel videomateriaal van mezelf in omloop in China, maar who cares.

Ondertussen volgde ik ook al sinds 2014 les aan het Hunyuan Centre de Paris bij Luo Liwei. Zij is een rechtstreekse discipel van Master Feng Zhiqiang en officiële 2e lijn. zijn leermeester was en is master Zhao ShouRong.houder van de Hunyuan stijl. Het is eraan te merken. Ze is voor mij de eerste leraar die niet enkel een applicatie kan tonen, maar ze ook kan toepassen, én ze aanleert aan haar leerlingen. Bij haar leer je hoe je inderdaad met zachte kracht (zonder spierkracht) deze applicaties kan toepassen op personen die veel groter en zwaarder zijn dan jezelf. Dit doe je niet enkel via techniek - maar nog veel belangrijker, door vooral veel intern werk te trainen om die zachte kracht te ontwikkelen. Veel leraars spreken hierover maar zij is de eerste (toch die ik ontmoette) die dit echt toepast én bij wie het werkt! Trainen bij Luo Liwei is anders dan bij de anderen: 1/3 intern werk, 2/3 partnertraining (applicaties vorm, tuishou), heel af en toe 10' vorm lopen.

Sinds 2019 combineer ik de Hunyuan trainingen bij Luo Liwei met opleidingen bij master Wu Zhongxian. Hij is onder andere officiële lijnhouder van het Dai Family XinYi systeem. Zijn leermeester hierin was master Zhao ShouRong. Ik leerde hem kennen in mijn zoektocht naar een goede meditatie leraar. Inmiddels leer ik bij hem ook QiGong-vormen met de nadruk op de SanBao en de Chinese filosofie & kalligrafie. Maar ook bij hem geen (vorm)training zonder massa's intern- en partnerwerk. Momenteel werk ik aan de XinYi WuDao & XinYi BaGua.

 

 page | about seo